Voorzieningen en omgeving

Centraal in de haven ligt het clubschip "de Zuideinde" met alle noodzakelijke voorzieningen: toiletten, douches (gratis),  wasmachine/droger en strijkfaciliteiten tegen een kleine vergoeding. Middelpunt vormt de gezellige kantine. De sanitaire voorzieningen zijn het hele watersportseizoen geopend en de kantine grote delen van de dag en avond. Ook is er gratis wifi waar gebruik van gemaakt kan worden. 

Er is een gezellige kantine met serre. De consumpties zijn vriendelijk geprijsd. Het tweede kopje koffie is gratis in de ochtend.

Boxmeer en Beugen
Boxmeer ligt op 30 min. loopafstand. Met de fiets bent u er in 10 min. en het heeft een gezellig winkelcentrum met restaurants en terrasjes, waar u tevens boodschappen kunt doen.  
Beugen is een klein dorp en ligt op 15 min. loopafstand en 5 min. met de fiets. Ook Beugen heeft restaurants, terrasjes en een frituur.
Ook op zondagochtend is de bakker geopend en kunt u er heerlijke verse broodjes halen. 
Voor passanten zijn tevens leenfietsen beschikbaar. 

WSV Boxmeer neemt deel aan de gastvrijheidregelingen van de Federatie Midden Maas.
Het passantentarief bedraagt € 1,25 per strekkende meter per nacht incl. water en € 1,- voor elektra.

De Heerlijkheid Boxmeer
Rond 1400 was er sprake van ‘De Heerlijkheid Boxmeer’ (van 1269 tot 1797), een rijke baronie / rijke katholieke enclave. Boxmeer was zeer belangrijk, rijk en welvarend in die tijd, met orgelbouwers en ambachtslieden van andere kerkelijke goederen. Boxmeer stond in de gehele regio bekend om zijn Boxmeers kerkelijk zilverwerk. Door de Vrije Heerlijkheid kon Boxmeer floreren dankzij de handel en de vrijheid van geloof voor de katholieke godsdienst. Dit levert in het gebied een rijkdom aan kloosters, kerken, gebouwen en gespecialiseerde ambachtslieden op.
Verder geniet Boxmeer landelijke bekendheid door haar wielerronde “Daags na de Tour”, De “Metworst rennen” op carnavalsmaandag en de “Vaartprocessie” in mei.

De Maasheggen…  een eeuwenoud cultuurlandschap; Julius Caesar schreef in zijn boek 'De Bello Gallico'  over de wijze waarop de plaatselijke bewoners hun landbouwpercelen afscheidden door middel van ineengevlochten meidoornheggen. Hij gaf daarbij ook blijk van zijn ergernis, die was gevoed door het feit dat de heggen een muur vormden die hij met zijn leger slechts met moeite kon passeren. Zijn beschrijving is de oudst bekende schriftelijke vermelding van het gebied.

Wie wil voorkomen dat zijn vee op de loop gaat, slaat palen in de grond en legt schrikdraad aan. Agrariërs in de gemeente Boxmeer met gronden langs de Maas, doen het al eeuwen anders. Zij vlochten -en vlechten nog steeds- heggen van meidoorn en sleedoorn en zorgen zo voor een natuurlijke afscheiding tussen de weilanden. De Maasheggen maken het gebied tussen Maashees en Sint Agatha uniek. Door de eeuwen bleven hier veel van de oeroude heggen overeind, terwijl elders de unieke heggen zijn gerooid of langzaam wegkwijnen.

In de Maasheggen, gelegen aan de oevers van de Brabantse Maas, ervaar je een oase van rust. De Maasheggen zijn uniek in West-Europa en vormen een bijzonder ecosysteem waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen; er komen bijvoorbeeld dassen voor en de dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor allerlei vogels.